Om de twee jaar wordt er in Berendrecht, een Antwerps polderdorp, de Tulpenpluk georganiseerd. Een evenement waarmee men herdenkt hoe de tulpenoogst een belangrijke inkomstenbron was in de regio.
Sinds kort is dat evenement, waarvan nu de vijfde editie geweest is, uitgegroeid tot een massabijeenkomst.
Twee jaar geleden waren wij er voor het eerst bij. Een tulpenweide met duizenden roze tulpen was toen afgeschermd voor het publiek en die dag mocht je gratis tulpen komen afsnijden.
Aan de inkom kreeg je per persoon een schaartje en ieder mocht 10 tulpen afknippen en mee naar huis nemen.
Die tulpen waren toen echt prachtig. Ze waren groot, de meesten nog gesloten en ze zijn nadien in mijn woonkamer nog ruim vijf centimeter gegroeid. Prachtige bloemen.


De weide heeft tijd nodig om te herstellen en de bloemen uiteraard ook. Het is dus een tweejaarlijks evenement.
Waar we toen doorheen crossten met een tweejarige Levi, die vrolijk poseerde met tulpjes in zijn hand, moest ik nu de weide trotseren met een wilde vierjarige en een vrolijke baby in een buggy zonder 4x4-modus.

Ondanks dat het gras moeilijk berijdbaar was, heeft vooral Levi dat goed gedaan. Hij kreeg zelf ook een schaartje en vond het fantastisch om bloemen uit te zoeken en af te knippen.
Lewis probeerde zich continu uit zijn buggy te richten om mee tussen de tulpen te dartelen, geloof ik. Hij was maar wat blij dat hij er even uit mocht voor wat foto's.

Er waren weer ontzettend veel bloemen, 170.000 om precies te zijn, maar ze zijn iets te vroeg uitgekomen dit jaar. Eigenlijk stonden ze al ruim twee weken te bloeien voor het evenement. Waardoor er heel veel tulpen al uitgebloeid waren. Onderweg naar de uitgang heb ik noodgedwongen vijf bloemen weggegooid en vijf nieuwe afgesneden omdat de blaadjes er af vielen.
Op de weg naar huis zijn er nog eens 3 gesneuveld. Heel jammer. Ik lees in de artikels en reportages dat ruim drie kwart van de tulpen al over zijn beste tijd heen was.




Wel leuk was de variatie, dit jaar. Er waren niet alleen verschillende kleuren en formaten, maar ook verschillende soorten. Als je die nu allemaal twee weken vroeger had kunnen verzamelen, dan hadden we een mooi boeket gehad.


Er zijn eigenlijk ook veel randactiviteiten tijdens de Tulpenpluk. Er hoort een heel oogstfeest bij dat wel wat volk trekt, zeker met het mooie weer van afgelopen Paasmaandag. Er is een leuk terras, er zijn workshops, muziek, meestal zijn er ook hooibalen waar kinderen op kunnen klimmen.
Voor mijn jongens is het allemaal wat te druk en te omslachtig. Ze zijn nog te klein om er echt veel aan te hebben. Voor Levi was het prima om bloempjes te plukken en daarna lekker thuis in de tuin te spelen. Hoe dan ook was zijn dag geslaagd.
Ik ben gewoon al blij met een foto van mijn twee knulletjes tussen de tulpen.